Νιτινόλη, το μέταλλο που θυμάται!

Νιτινόλη είναι ένα κράμα μετάλλων από Νικέλιο (Ni) και Τιτάνιο (Ti), σε αναλογία μεταξύ τους, περίπου ίση με τους ατομικούς τους αριθμούς.

Το κράμα Νιτινόλης παρουσιάζει δύο μοναδικές ιδιότητες, την θερμική μνήμη μορφής και την υπερελαστικότητα ή αλλιώς ψευδοελαστικότητα

Διαβάστε Περισσότερα

Το υπερρευστό ήλιο

Όταν το ήλιο ψύχεται σε θερμοκρασία 2,2° Κ μετατρέπεται σε υπερρευστό, έχοντας πολύ παράξενες ιδιότητες. Το υπερρευστό ήλιο μπορεί να περνά εύκολα μέσα από μικροσκοπικούς πόρους και σχισμές, που αποτρέπουν εντελώς τη ροή όλων των άλλων υγρών.

Διαβάστε Περισσότερα

Η σταγόνα του πρίγκιπα Rupert

Το εντυπωσιακό φαινόμενο που είναι γνωστό ως  «η σταγόνα του πρίγκιπα Rupert» (Prince Rupert’s Drop), είναι ουσιαστικά μια σταγόνα από λιωμένο γυαλί που ψύχεται ακαριαία σε κρύο νερό και αποκτά παράξενες ιδιότητες. Το εξωτερικό της σταγόνας στερεοποιείται γρηγορότερα από το εσωτερικό, ενώ ο πυρήνας συστέλλεται δημιουργώντας μεγάλες πιέσεις. Αυτές οι πιέσεις κάνουν την σταγόνα κυριολεκτικά άφθαρτη, αλλά αν σπάσουμε την λεπτή ουρά της εκρηγνύεται ακαριαία.

Διαβάστε Περισσότερα

Αρχαίος Δίολκος - Ισθμός της Κορίνθου

Ο Δίολκος ήταν ο ειδικής κατασκευής πλακόστρωτος δρόμος που συνέδεε τις δύο άκρες του Ισθμού της Κορίνθου και πάνω στον οποίο σύρονταν κατά την αρχαιότητα από δούλους τα πλοία από τον Κορινθιακό στον Σαρωνικό Κόλπο και αντίστροφα και αποτελεί παγκόσμια το πρώτο μέσο σταθερής τροχιάς.

Διαβάστε Περισσότερα

Στην καρδιά ενός πυρηνικού αντιδραστήρα

Τα άτομα της ύλης μοιάζουν σαν μικροσκοπικό ηλιακό σύστημα. Στο κέντρο του ατόμου βρίσκεται ο πυρήνας και σε τροχιά γύρω από αυτόν τα ηλεκτρόνια.

Ο πυρήνας είναι ιδιαίτερα συμπαγής και αποτελείται από πρωτόνια και νετρόνια. Όταν βομβαρδιστεί με νετρόνιο, ο πυρήνας μπορεί να διαλυθεί, με μια διαδικασία που ονομάζεται σχάση.

Διαβάστε Περισσότερα

  • 1
  • 2