Η τέχνη των ψευδαισθήσεων και οι τεχνικές τους

Οι μαθητές της Γ΄ τάξης του τμήματος Τεχνικών Οχημάτων του Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης κατά το σχολικό έτος 2015-2016, στα πλαίσια της Εργασίας Πολιτιστικών Θεμάτων, δημιούργησαν ιστοσελίδα με θέμα «Η τέχνη των ψευδαισθήσεων και οι τεχνικές τους».

Για την υλοποίηση αυτής της εργασίας, συνεργάστηκαν οι μαθητές: Αναστασίου Γεώργιος, Γιαχό Ρόμι, Καραφυλλίδης Χρήστος, Κατσαρός Μενέλαος, Κιοσέ Εμιλιάνο, Παναγόπουλος Δημήτριος, Παπαδόπουλος Νίκος, Τόπι Ντέιβιντ

Υπεύθυνος καθηγητής: Περουκίδης Γεώργιος.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το οπτικό και το ακουστικό ερέθισμα δεν είναι από μόνα τους αρκετό για να αποδώσουν την αντίληψη ενός αντικειμένου ή χώρου. Ο εγκέφαλος επεξεργάζεται το οπτικό σήμα σε συνδυασμό με πλήθος άλλων πληροφοριών και καταλήγει στην αντίληψη η οποία πολλές φορές δεν είναι ταυτόσημη με την πραγματικότητα. Ειδικότερα στις απεικονίσεις, όπου συνήθως έχουμε δισδιάστατη καταγραφή της τρισδιάστατης πραγματικότητας, οδηγούμαστε συχνά σε οπτική πλάνη στην οποία μπορεί να παραμένουμε ακόμα και όταν διαπιστώσουμε την πραγματικότητα της εικόνας.

Μέσα από το άρθρο αυτό, θα επιχειρήσουμε μία πρώτη προσέγγιση του ζητήματος της πλάνης των αισθήσεων, παρέχοντας ερμηνείες που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στην κατανόηση τους.

Για να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα «Η τέχνη των ψευδαισθήσεων και οι τεχνικές τους», κάνετε κλίκ στην παρακάτω εικόνα:

Illusions 1